heart-3744120_1920.png

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunst. Andere onderdelen hiervan zijn bijvoorbeeld Voedingstherapie, Chinese kruiden en Tui Na (massage technieken).

Acupunctuur wordt al duizenden jaren overal in de wereld met goede resultaten gebruikt bij zowel mensen als dieren. Het oudste bericht van het gebruik van acupunctuur bij dieren is van 4000 jaar geleden en betreft de behandeling van een olifant met acupunctuur.

De term acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden acus wat naald betekent en punctura wat steek betekend.

Bij acupunctuur worden specifieke punten (acupunctuur punten) op het lichaam gestimuleerd om het lichaam te helpen genezen. Van origine werden hier hele dunne naalden voor gebruikt maar de punten kunnen ook gestimuleerd worden met bijvoorbeeld laser, Moxa of massage technieken.

Acupunctuur is een holistische geneeswijze. Wat inhoudt dat er altijd naar het gehele dier wordt gekeken. Bij problemen wordt er altijd geprobeerd om de oorzaak weg te nemen en niet alleen de symptomen te behandelen. Acupunctuur kan ook gebruikt worden om aandoeningen te voorkomen. Acupunctuur kan namelijk patronen herkennen voordat deze echt een ziekte worden.

Hoe werkt Acupunctuur?

Volgens de traditionele Chinese filosofie stroomt er Qi (energie) door het lichaam. Verstoringen van deze energiestroom leiden tot ziekten.

De acupunctuurpunten op het lichaam liggen langs de “meridianen”. Meridianen zijn de banen waardoor de Qi stroomt.

Stimulatie van de juiste acupunctuurpunten brengt de energiestroom weer in balans. Zo kan het lichaam zichzelf weer genezen.

De meridianen staan ook in verbinding met de organen. Door het herstellen van de energiestroom worden dus ook de organen weer in balans gebracht.

Acupunctuur bestond lang voordat de moderne methodes van wetenschappelijk onderzoek werden ontwikkeld. Toch is er ondertussen al veel onderzoek gedaan naar hoe acupunctuur werkt.

De meeste acupunctuur punten liggen in de buurt van belangrijke zenuwen en bloedvaten. Op de locatie van een acupunctuur punt is de elektrische geleiding groter en de weerstand lager.

Als we een acupunctuurpunt stimuleren dan geeft dit een lokale ontstekingsreactie die de doorbloeding verbeterd en waarbij allerlei stofjes vrijkomen die diverse signalen doorgeven aan het lichaam. Ook beïnvloedt het stimuleren van een acupunctuur punt het neurologische systeem. De prikkel van de acupunctuurnaald wordt via de zenuwen en het ruggenmerg doorgegeven aan de hersenen. Met functioneel MRI-onderzoek is aangetoond dat elk acupunctuur punt een ander effect heeft op het zenuwstelsel/ de hersenen. Zo kunnen er met verschillende acupunctuurpunten verschillende neurologische functies worden beïnvloed. Dit leidt dan weer tot het vrijkomen van stoffen zoals cortisol, serotonine, endorfine en dopamine. Deze stofjes hebben verschillende belangrijke functies in het lichaam. Deze stoffen kunnen bijvoorbeeld ontstekingen remmen, de afweer verbeteren of pijn verminderen.

Hoewel er al veel verschillende fysiologische effecten van acupunctuur zijn aangetoond zijn er ook nog heel veel dingen die we niet weten. Er zal nog veel onderzoek nodig zijn om alle effecten van acupunctuur in kaart te brengen.

Vast staat in ieder geval dat acupunctuur zeer veel effecten op het lichaam heeft en dat het stimuleren van de juiste punten kan helpen om ziektes te voorkomen en bestrijden.

Zowel het National Institute of Health (NIH) als het World Health Organisation (WHO) hebben aangegeven dat zij vonden dat er voldoende bewijs is waaruit blijkt dat acupunctuur werkt.

drops-of-water-578897_1920.jpg
friendship-2939535_1920.jpg

Waar kan acupunctuur voor worden gebruikt?

Er zijn heel veel indicaties voor acupunctuur. Eigenlijk kan voor alle aandoeningen, behalve die waarvoor chirurgie nodig is (zoals een vreemd voorwerp in de darm of een botbreuk), acupunctuur worden gebruikt. Na de chirurgische ingreep kan acupunctuur dan wel weer worden gebruikt om de genezing te ondersteunen.

Om toch een aantal voorbeelden te noemen kan acupunctuur onder andere gebruikt worden bij:

· Aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals arthritis, spondylose, hernia’s, heupdysplasie, elleboogdysplasie en knie problemen

· Luchtweg problemen

· Huidproblemen (bijvoorbeeld bij allergie, chronische infecties, voedselallergie)

· Hartproblemen

· Maagdarmkanaal problemen (bijvoorbeeld bij chronische ontstekingen of braken waarvoor geen oorzaak is gevonden)

· Voortplantingsproblemen

· Hormonale disbalans

· Ondersteunen bij nier en leverproblemen

· Ondersteunen bij ouderdomskwalen

· Toevallen/epilepsie

· Verlammingen

· Urineweg problemen (zoals incontinentie, chronische blaasontsteking)

· Gedragsproblemen

· Verminderd presteren zonder duidelijke oorzaak

· Ondersteunen van patiënten met kanker om de klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren

· Etc.

Acupunctuur kan alleen gebruikt worden of in combinatie met een reguliere behandeling. Ook als een reguliere behandeling geen verbetering geeft kan acupunctuur geprobeerd worden. Daarnaast kan acupunctuur helpen om de dosering van medicatie te verminderen, bijvoorbeeld als de medicatie te veel bijwerkingen geeft.

Elk dier en iedere situatie is anders. Wat bij de een gewerkt heeft hoeft bij de ander niet te werken. Geen enkele behandeling is daarom standaard. De resultaten van een behandeling worden dan ook per patiënt geëvalueerd.

Is Acupunctuur veilig?

Als acupunctuur wordt toegepast door een dierenarts met een gedegen acupunctuur opleiding is het een zeer veilige manier van behandelen.

Bijwerkingen van acupunctuur zijn zeer zeldzaam maar kunnen wel voorkomen. Meestal zijn deze bijwerkingen tijdelijk en niet blijvend. Zo kan het lijken alsof de aandoening van de patiënt in eerste instantie erger wordt gedurende de eerste 1-3 dagen na de behandeling. Sommige dieren zijn de eerste dag na een behandeling moe. Deze effecten geven aan dat er daadwerkelijk wat gebeurt in het lichaam en meestal worden deze bijwerkingen opgevolgd door een verbetering in de situatie.

Acupunctuur kan met de meeste conventionele en alternatieve therapieën gecombineerd worden.

cat-1508613_1920.jpg
IMG_8223av.jpg

Hoe ziet een Acupunctuur consult eruit?

Een acupunctuur consult heeft eigenlijk dezelfde onderdelen als een “gewoon” Westers consult: anamnese, onderzoek en behandeling. Eerst gaan we uitgebreid alle klachten bespreken en de situatie van jou en jouw dier. Acupunctuur is namelijk een holistische geneeswijze, wat inhoud dat ik ongeacht de klacht altijd naar het hele dier kijk en de omstandigheden om het dier heen: de voeding, de beweging, andere dieren in huis, gebeurtenissen etc. Na de uitgebreide anamnese kijk ik jouw maatje van het puntje van de neus tot het tipje van de staart goed na. Onderdelen van de Acupunctuur zijn daarbij ook het kijken naar de tong, het voelen van de verschillende pols posities en het voelen van een aantal diagnostische acupunctuur punten.

Als we al deze informatie verzameld hebben zet ik het op een rijtje om zo tot een patroon te komen. Bij acupunctuur hebben we het niet over een aandoening maar over een disbalans in het lichaam, een patroon. Aan de hand daarvan wordt een behandeling vastgesteld die kan bestaan uit het aanprikken van bepaalde acupunctuur punten (meestal 2-10 naalden) maar ook uit het gebruik van bijvoorbeeld Moxa, lasertherapie of het aanpassen van de voeding of beweging.

Het aantal benodigde behandeling en de tijd tussen de behandelingen hangt af van het patroon en de omstandigheden.

 

Heb je aan de hand van dit verhaal nog vragen? Of wil je een afspraak maken voor een consult? Neem dan contact met mij op!