De eerste Qi 4 Paws challenge! Doe je mee?

Don’t forget to play!.png
Scientists have recently determined that it takes approximately 400 repetitions to create a new synapse in the brain. Unless it is done with play in which case it takes between 10 and 20 repetitions.
— Dr. Karyn Purvis

Trainen en spelen met je huisdieren is niet alleen ontzettend leuk het is wat mij betreft ook essentieel voor hun gezondheid. En daarom introduceer ik bij deze de maandelijkse Qi 4 Paws Challenge!

De meeste dieren, als je ze de keus geeft, werken liever voor hun eten dan dat ze het uit een voerbak krijgen. Ze willen net als wij mentale stimulatie; uitdagingen in het leven. “Quality time” met hun baasje vinden ze fantastisch!

Spelen en trainen zorgen ervoor dat je een betere band krijgt met je huisdier, het kan je huisdier dingen leren en het kan ervoor zorgen dat je huisdier zowel fysiek als mentaal fit blijft.

Zo kunnen training en spelletjes er onder andere voor zorgen dat de balans van jouw huisdier verbeterd wat blessures kan voorkomen, er meer focus en aandacht op jou is in het bijzijn van afleidingen, dat je huisdier meer zelfvertrouwen krijgt en optimistischer in het leven staat. Meer zelfvertrouwen en optimisme kunnen ervoor zorgen dat hij/zij minder reageert op dingen in de omgeving bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Probeer het eens zo te zien: elke ochtend heeft jouw huisdier een portie beloningen tot zijn beschikking (zijn dagelijkse portie eten). Nu kun je deze hele portie in een voerbak doen. Op die manier zal jouw huisdier dol worden op de voerbak. Maar heb je daar echt wat aan?

Je kunt ditzelfde portie voer/beloningen ook door de dag heen gebruiken om korte spelletjes te doen. Nu gebruik je deze beloningen om meer focus te krijgen op jouw trucjes te leren, zelfvertrouwen op te bouwen, kalmte te stimuleren, de hersenen fit te houden etc.

Klinkt goed toch?

Met deze maandelijkse challenge wil ik jullie ideeën geven van spelletjes die je met je huisdieren kan doen. Ga jij de uitdaging aan?

HOE DOE JE MEE?

Elke maand leg ik een spelletje uit dat je met je huisdier kan doen. Ik heb zelf een hond en zal de spellen laten zien met mijn hond. Maar ik daag mensen met andere diersoorten zoals katten, konijnen, cavia’s en vogels uit om de uitdaging aan te passen naar jouw diersoort en lekker mee te doen!

Plaats een filmpje van jouw huisdier die de challenge doet onder de bijbehorende post op mijn blog of op de facebook pagina met de hashtag die bij de challenge van die maand hoort. Voor deze maand is dat: #qi4pawschallenge1

Ok, tijd voor de challenge van deze maand.

HET GROTE CHAOS SPEL (#qi4pawschallenge1)

Dit is een van onze favoriete spelletjes. Het is een super goed spel om het zelfvertrouwen van jouw huisdieren op te bouwen. Je huisdier leert op deze manier om te gaan met gekke geluiden, nieuwe objecten en ondergronden en om zijn/haar neus te gebruiken.

Het is natuurlijk niet voor niets dat ik juist in december dit spel heb uitgekozen. Om te beginnen hebben veel mensen in deze tijd van het jaar wel wat extra dozen en verpakkingsmateriaal ;-) Daarnaast kunnen dieren die wat angstig zijn in deze tijd van het jaar wel wat extra zelfvertrouwen gebruiken. Spellen zoals deze kunnen zeker helpen bij dieren die angstig zijn voor bijvoorbeeld nieuwe voorwerpen of voor geluiden.

Hoe werkt het?

1) Bouw een parcours van allerlei verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan lege dozen, plastic, krukjes, kussens, kranten, tassen, houten planken, rubber matten, dekens etc. Wees creatief!

Let wel op dat je geen materialen gebruikt waar je dier zich aan kan beschadigen zoals scherpe randjes van blikjes!

Pas het materiaal wat je gebruikt aan je dier aan. Als je een dier hebt dat angstig is of die weinig zelfvertrouwen heeft hou het in het begin dan simpel en breid het langzaam uit als je dier er beter in wordt. Je zult zien dat als je dit spel regelmatig speelt jouw dier een stuk zelfverzekerder wordt en ook tijdens wandelingen dapperder zal zijn bij het tegenkomen van nieuwe dingen!

2) Verstop voertjes in deze chaos berg, Begin met de voertjes op wat makkelijkere plekken te leggen en maak het langzaam moeilijker zodat je dier uiteindelijk overal op, onder en door moet kruipen om bij de voertjes te komen.

3) Nu kan de pret beginnen! Laat je huisdier op zijn eigen tempo jouw chaos berg onderzoeken en de voertjes zoeken.

Houdt jouw dier niet van eten? Dan kan je ook een favoriet speeltje in de berg verstoppen.

4) Kijk goed naar jouw dier tijdens het spelen van het spel. Wat gaat heel gemakkelijk en wat vindt hij/zij toch nog wel een beetje spannend. Sommigen vinden het spannend om ergens op te klimmen, andere durven het niet aan om ergens in te kruipen. Dit geeft jouw waardevolle informatie over jouw dier en waar je aan kunt werken.

5) Houd het leuk en gezellig en maak de sessies niet te lang! Je kunt dit spel een aantal keer per week spelen.

6) Maak een filmpje van jullie spel en plaats deze onder dit blog of onder de aangegeven post op facebook.

7) Veel plezier samen!