Leer je hond zijn voeten te vegen! (Qi 4 Paws Challenge 2)

dog-2648952_1920.jpg
Go and play. Run around. Build something. Break something. Climb a tree. Get dirty. Get in some trouble. Have some fun.
— Brom

Heb jij ook als voornemen om meer met jouw huisdieren te doen dit jaar?

Volg dan de maandelijkse Qi 4 Paws challenges. Elke maand leer ik je iets leuks wat je samen met je huisdier kan doen.

Trainen en spelen met je huisdieren is niet alleen ontzettend leuk het is wat mij betreft ook essentieel voor hun gezondheid. Spelen en trainen zorgen ervoor dat je een betere band krijgt met je huisdier, het kan je huisdier dingen leren en het kan ervoor zorgen dat je huisdier zowel fysiek als mentaal fit blijft.

Lees meer hierover bij de eerste challenge: https://www.qi4paws.nl/blog/de-eerste-qi-4-paws-challenge-doe-je-mee

Ik heb zelf een hond en zal de spellen laten zien met mijn hond. Maar ik daag mensen met andere diersoorten zoals katten, konijnen, cavia’s en vogels uit om de uitdaging aan te passen naar jouw diersoort en lekker mee te doen!

De challenge van deze maand:

VOETEN VEGEN (#qi4pawschallenge2)

Hoe leuk en nuttig is dat! Je komt terug van een wandeling in de regen en jouw hond heeft behoorlijk wat modder aan zijn pootjes. Je loopt de deur in en vraagt je hond om even netjes zijn pootjes te vegen op de mat. Dat scheelt toch een hoop rommel?

Stappenplan:

1) Om dit aan te leren heb je een stevige mat nodig. Zoals een deurmat. Leg een beloning onder het randje van deze mat. Houdt de mat met je hand tegen zodat je hond het niet met zijn/haar neus kan opduwen.

2) Moedig je hond aan om het voertje te pakken. Wijs met je vinger/hand op de mat. Zodra je hond met zijn poot aan de mat krabt om te proberen zo het voertje te krijgen gebruik je jouw marker (clicker of een woord zoals goed of ja) en geef je de beloning.

3) In het begin beloon je elke beweging die je hond met zijn poot richting de mat maakt. Zodra je hond beter wordt ga je alleen echte krab/veeg bewegingen belonen. En kan je ook gaan uitbreiden naar meerdere vegen voor je beloont.

4) Als je hond het goed door heeft kan je stoppen met het voertje onder de mat te leggen. Je doet eerst een paar herhalingen met het voertje onder de mat en dan haal je het voertje weg. Als je elke keer met je vinger naar de mat hebt gewezen zal je hond als je nu met je vinger naar de mat wijst hetzelfde gedrag vertonen. Gebruik dan weer je marker en voer deze keer vanuit je hand.

5) Als je hond elke keer als je met je vinger naar de mat wijst zijn pootjes veegt kun je er een “cue” (commando) aan gaan koppelen. Dit doe je als volgt:

· Zeg je cue, wacht heel even en maak dan de beweging met je hand/vinger. Je hond zal zijn voeten vegen, markeer en beloon.

· Als je dit een aantal keer gedaan hebt kan je iets langer wachten voor je na het geven van de cue je handgebaar geeft.

· Je zal merken dat je hond de link gaat leggen en op een gegeven moment niet meer wacht op jouw handsignaal maar al na de cue zijn/haar voeten veegt. Dat is wat je wil!

· Oefen dit nu regelmatig en op verschillende plekken om er voor te zorgen dat jouw hond dit echt goed doorheeft en ook onthoudt.

6) Houd het leuk en maak de sessies niet te lang!

7) Maak een filmpje van jouw hond die zijn/haar voeten veegt en plaats deze onder dit blog of onder de bijbehorende post op facebook met de hashtag #qi4pawschallenge2

8) Veel plezier samen!